Kvetinová lúka (Výsev kvetinového záhonu)

Kvetinová lúka (Výsev kvetinového záhonu)

Sľúbili sme vám návod, ako si založiť kvetinovú lúku / letničkový záhon, tak poďme na to.

Na úvod je dobré vedieť o rozdieloch v osivách. Existujú osivá, kde sú zastúpené naše (pôvodné) druhy tráv, bylín a kvetov. Z takéhoto osiva dosiahnete efekt „prírodnej“ lúky, kde budú dominovať najmä trávy a byliny, tak ako to je v prírode. Je určená na väčšie plochy a oveľa lacnejšia. Potom môžete siahnuť po osive, kde sú zastúpené iba kvety. Z takéhoto osiva dosiahnete krásnu rozkvitnutú plochu, avšak sú tu zastúpené aj nepôvodné druhy kvetov a preto sejte takéto osivo iba na záhradu, nie do voľnej prírody. Väčšina osív obsahuje letničky (teda kvety kvitnú jeden rok), ale existujú aj trvalkové zmesi.

Pokiaľ máte balíček semienok od nás, tak balíček obsahuje letničky kvitnúce už prvý rok.

A teda ako na to?

1. Základom je príprava pôdy. Plochu treba dôkladne odburiniť, zemina musí byť čistá a jemná bez veľkých hrúd. Rozhodenie osiva do trávy nebude fungovať - toto máme overené 😊. My zakladáme záhony dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je klasické rýľovanie a vyberanie koreňov a buriny. Je to náročné na čas, ale viac menej zadarmo. Druhý spôsob je založenie záhonov tzv. no dig metódou. Na zem dáte niekoľko vrstiev kartónu a navrch naveziete vrstvu kompostu/substrátu. A je to 😊. Toto šetrí čas, ale potrebujete finančné zdroje a dostatok kartónu.

2. Nákup vhodného osiva. Pokiaľ chcete plne kvitnúcu kvetinovú lúku odporúčame vybrať osivá, kde sú zastúpené výhradne kvety (bez tráv a bylín). Letničkové zmesi vám budú krásne kvitnúť až do prvých mrazov. Na ďalší rok, treba pôdu znovu pripraviť a osivo znovu vysiať. Niektoré kvety sa sami vysemenia, ale už to nebude tak intenzívne. Z kvetov si ale môžete zbierať semienka a vyskúšať si namiešať vlastnú zmes 😊. Alternatívou sú trvalkové zmesi, ktoré ale nevytvoria hneď prvý rok taký efekt.

3. Osivo môžete vysadiť na plochu odpovedajúcu gramáži osiva. My si tento rok ideme spraviť mini záhon pri plote (3m2). Predtým sme lúku vysádzali na plochu 40m2. Pokiaľ idete vysádzať na veľkú plochu, je dobré si túto plochu rozdeliť na rovnaké menšie časti a takisto rozdeliť aj osivo, aby ste mali lúku vysiatu rovnomerne. Kvitnúca „mini“ lúka sa hodí aj na malé plochy napríklad pred dom ku chodníku, ku kmeňom stromov, alebo na miesto ktoré potrebujete oživiť a zútulniť 😊.

4. Semienka vysádzame po posledných mrazoch. Letničky sú citlivé na mráz a pokiaľ by po vyklíčení prišiel mráz, mohol by ich spáliť. Osivo môžete zmiešať s pieskom a vysádzať rozhodením po ploche. Potom semiačka spolu so zeminou jemne prejdete hrabľami a udupete. Po vysadení treba plochu poliať, alebo si výsev naplánovať pred dažďom.

5. Pokým rastlinky nevyklíčia a nevytvoria súvislú zarastenú vrstvu, je dobré na výsev dohliadať, aby pôda nevyschla a tiež priebežne vytrhávať burinu. Keď rastlinky trochu vyrastú, záhon je viac menej bezúdržbový a už vám zostáva len sa z kvetov tešiť 😊. Budú sa z nich tešiť aj vaši susedia, hmyz tu nájde ubytovanie a včely potravu.

Držíme vám palce.

Späť na blog